MNAC – gracen in de artistieke schatkamer van Montjuïc

MNAC by Mark B SchlemmerBij sommige kunstcollecties, moet je accepteren dat je niet in staat zal zijn om alles te zien. Net als veel van de grootste musea ter wereld, heeft het Museu Nacional d’Art de Catalunya (handig afgekort tot MNAC) een gigantisch assortiment van werken – 154.000 in totaal – waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en zelfs munten.

Het proces om een ??dergelijk een gevarieerde collectie onder een dak samen te brengen begon in 1990 en werd pas officieel voltooid in 2004. MNAC is gevestigd in het prachtige nationale paleis, met zijn prominente locatie aan de zijkant van de Montjuïc waardoor het een van de meest iconische gebouwen in Barcelona is. (Je bent misschien meer vertrouwd met het gebouw als het decor voor de lichtshow van de Magische Fontein).

Het nationale paleis werd gebouwd als het middelpunt van de Wereldexpo in 1929, en werd gerenoveerd om een rol te spelen bij de Olympische Spelen van 1992. Gebieden zoals de Ovale Hall en het Cúpula gebied, met zijn prachtige Oleum Restaurant (dat hoewel het prijzig is waarschijnlijk een beter uitzicht heeft dan welke andere eetgelegenheid in de stad dan ook) zijn gedenkwaardige plaatsen in hun eigen recht.

De Collectie

MNAC BarcelonaVeel van de grootste namen in de Spaanse kunst, zoals El Greco, Velázquez, Goya en Picasso zijn te vinden in dit museum. Er is geen enkel iconisch werk dat mensen special trekt, met de mogelijke uitzondering van het portret van Picasso Vrouw in de Hoed en bontkraag (Marie-Therèse Walter) (1937). Misschien vind je de enorme omvang van het aantal werken overweldigend, en als je alle vier secties ziet – romaanse, gotische, renaissance en moderne kunst – zul je beginnen te beseffen dat het slogan van het museum ‘Een museum, 1.000 jaar kunst’ echt als waar kan worden geïnterpreteerd.

De meerderheid van de informatie over elk schilderij wordt geleverd in het Catalaans of Spaans, dus als je alleen Engels begrijpt zouden we je aanraden om een ??audiogids te huren voor 3,10 euro.

De hoogtijdagen van Catalonië als een rijk middeleeuws handelsimperium wordt weerspiegeld in het gotische gedeelte, te midden van een scala aan martelaarschap en maagdelijke blikken. Het gotische gedeelte transformeert zich echter ineens in renaissance en barok portretten, en het geheel wordt een beetje meer menselijk.

Oud en Modern

Bij het bereiken van de moderne kunstcollectie, wordt het chronologische verhaal steeds gevarieerder en er duiken een aantal grote werken op. Er is een aantal uitstekende beeldhouwwerken, niet in het minst een Rodin, en een paar interessante stukken, zoals diverse meubels van Gaudí, net zo vernieuwend en soepel als zijn gebouwen. Het Portret van mijn Vader van Salvador Dalí uit 1925 biedt een interessante blik op de jonge geest van de beroemdste schilder van Catalonië, terwijl de gekartelde randen van de beeldhouwkunst van Juli González de collectie moderne kunst afsluit met een provocerend werk.

MNAC-MontjuicZonder twijfel is de parel in de kroon van deze uitgestrekte collectie de Romaanse sectie. Romaanse kunst werd eeuwenlang verwaarloosd, afgeschreven als simplistisch en rustiek, en het was niet tot aan het einde van de 19e eeuw, dat deze kunstvorm de aandacht van kunsthistorici trok. De MNAC collectie is een van de belangrijkste in zijn soort.

Het brengt een verscheidenheid aan beelden, schilderijen en houtsnijwerk bij elkaar uit de 10e tot de 13e eeuw, waaronder een aantal fresco’s die zorgvuldig werden verwijderd uit de muren van kerken op afstand in de Pyreneeën. Er is een echte vitaliteit aan deze werken, bevolkt met dieren, heldere kleuren, en vaak zanderige afbeeldingen van religieuze taferelen. Tegelijkertijd, tonen artefacten als de Batlló Crucifix aan dat dit een geavanceerde pan-Europese kunststroming was.

Barcelona is mogelijk niet in staat om te concurreren met de rol van Madrid als centrum van de Spaanse kunst. Maar het MNAC bewijst alleen maar hoe belangrijk Catalonië is geweest voor de kunstwereld, van de nederige gezellenschilders uit de romaanse periode, tot aan internationale supersterren zoals Dalí. Het MNAC laat er geen twijfel over bestaan ??dat de 1000 jaar Catalanen hun uitdagende kunstwerken steeds met vaardigheid en originaliteit creëerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here